Sugarscarf
Lupakan seketika pilihan rona semulajdi kerana trend slendang musim ini galak dgn warna ceria dan terang.
Jika inginkan gaya elegan,Sugarscarf turut menampilkan padanan selendang dua warna polos yg menarik digayakan dengan busana bercorak.
Menurut Pemiliknya Nur Atiqah Sulaiman,rekaan dihasilkan berdasarkan penyelidikkan pengguna dilaman sesawang dan pertunjukkan fwsyen,lalu diberi nafas baru sama ada menerusi potogan mahupon coraknya.Selepas membuat lakaran dikertas,memilih fabrik dan warna sesuai,barulah ia dihasilkan.Saya sendiri akan mencuba tudung yang siap dihasilkan sebagai salah satu langkah kawalan kualiti sebelum ia boleh dijual.Mengenai keunikan yang ada pada tudung sugarscarf berbanding jenama lain,Jelas Nur Atiqah yang mesra disapa Eyqa. Dengan tiga butik yang terletak diShah Alam,Johor Bahru dan Wangsa Melawati,Sugarscarf kini menemui pelanggan di Bandar Baru Bangi
KELADI kemahang atau nama saintifiknya colocasia esculenta merupakan sejenis tumbuhan ubi jenis keladi daripada keluarga araceae yang lazimnya tumbuh liar di kawasan agak lembap dan subur. Menurut cerita orang dahulu kala, nama Kampung Kemahang diperoleh kerana kewujudan keladi itu yang banyak tumbuh meliar di kawasan itu. keistimewaan keladi kemahang tidak gatal sama ada daun, pelepah dan sulur keladi. Namun, punca ia tidak gatal masih tidak diketahui hingga kini. jika salah teknik masakan, boleh menyebabkan keladi tersebut bertukar menjadi gatal dan tidak boleh dimakan. “Cara masak keladi ni senang... lepas dicampurkan bahan asas seperti tempoyak dan lada, kacau sesekali saja. Masa di atas dapur jangan kerap mengacau atau balik-balikkan keladi, sebab boleh tukar jadi gatal sekali gus jejaskan rasa masakan,” katanya. Mengikut petua orang dahulu, semasa mengambil batang keladi kemahang, ia perlu dicabut terus dari perdunya dan tidak boleh bertindih bayang si pengambil atau bayan...
Comments
Post a Comment