KHASIAT DAN KEBAIKAN BUAH TEMBIKAI YANG PERLU ANDA TAHU
March 31, 2015 KECANTIKAN, KESIHATAN, TIPS DAN PETUA No comments
KHASIAT DAN KEBAIKAN BUAH TEMBIKAI YANG PERLU ANDA TAHU. Ibnu abbas berkata: “makanlah tembikai kerana di dalamnya ada kebaikan. Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi, sebagai pewangi, pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit.”
BUAH TEMBIKAT_CARDOVA.NET
Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai taif kepada rasulullah saw. Nabi menciumnya dan bersabda: “makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi. Jusnya adalah rahmat dari allah dan kemanisannya dari syurga.”
Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda: “allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini”. Kemudian bangun sayidina ali k.a. bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan. Rasulullah saw dan sahabat terus memakannya.
Baginda bersabda “allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan.”
Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan buah tembikai. Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.
KELADI kemahang atau nama saintifiknya colocasia esculenta merupakan sejenis tumbuhan ubi jenis keladi daripada keluarga araceae yang lazimnya tumbuh liar di kawasan agak lembap dan subur. Menurut cerita orang dahulu kala, nama Kampung Kemahang diperoleh kerana kewujudan keladi itu yang banyak tumbuh meliar di kawasan itu. keistimewaan keladi kemahang tidak gatal sama ada daun, pelepah dan sulur keladi. Namun, punca ia tidak gatal masih tidak diketahui hingga kini. jika salah teknik masakan, boleh menyebabkan keladi tersebut bertukar menjadi gatal dan tidak boleh dimakan. “Cara masak keladi ni senang... lepas dicampurkan bahan asas seperti tempoyak dan lada, kacau sesekali saja. Masa di atas dapur jangan kerap mengacau atau balik-balikkan keladi, sebab boleh tukar jadi gatal sekali gus jejaskan rasa masakan,” katanya. Mengikut petua orang dahulu, semasa mengambil batang keladi kemahang, ia perlu dicabut terus dari perdunya dan tidak boleh bertindih bayang si pengambil atau bayan...
Comments
Post a Comment