KELADI kemahang atau nama saintifiknya colocasia esculenta merupakan sejenis tumbuhan ubi jenis keladi daripada keluarga araceae yang lazimnya tumbuh liar di kawasan agak lembap dan subur. Menurut cerita orang dahulu kala, nama Kampung Kemahang diperoleh kerana kewujudan keladi itu yang banyak tumbuh meliar di kawasan itu. keistimewaan keladi kemahang tidak gatal sama ada daun, pelepah dan sulur keladi. Namun, punca ia tidak gatal masih tidak diketahui hingga kini. jika salah teknik masakan, boleh menyebabkan keladi tersebut bertukar menjadi gatal dan tidak boleh dimakan. “Cara masak keladi ni senang... lepas dicampurkan bahan asas seperti tempoyak dan lada, kacau sesekali saja. Masa di atas dapur jangan kerap mengacau atau balik-balikkan keladi, sebab boleh tukar jadi gatal sekali gus jejaskan rasa masakan,” katanya. Mengikut petua orang dahulu, semasa mengambil batang keladi kemahang, ia perlu dicabut terus dari perdunya dan tidak boleh bertindih bayang si pengambil atau bayang pokok bagi mengelakkannya menjadi gatal. “Selain tu cuba elak ambil keladi kemahang yang berbunga sebab biasanya ia gatal. Tapi, petua berkaitan pertindihan bayang itu tak lagi jadi ikutan orang sekarang. “Selain itu, nak kurangkan rasa gatal, petuanya adalah batang keladi kemahang direbus dulu kemudian ditos airnya atau rendam dengan air bergaram sebelum dimasak,” katanya. Sulur tak boleh digoreng Elemen pertama menyediakan gulai masam tempoyak keladi kemahang ialah perlu mendapatkan sulur keladi. bahagian batang keladi perlu dibelah pada bahagian tengah bagi membuang kulit luar menggunakan pisau tajam. kerja memungut batang keladi kemahang yang lembut itu perlu dilakukan dengan memilih batang keladi matang dan segar sahaja. “Sulur keladi kemahang yang masih muda boleh dijadikan beberapa jenis masakan antaranya gulai masam tempoyak, gulai lemak dan gulai asam pedas. Tapi, sulur keladi ini tak boleh digoreng. “Pernah berlaku, ada penduduk cuba goreng sulur keladi kemahang dan memakannya. Kesannya dia terkena gatal-gatal hingga perlu dirawat di hospital,” sumber:Sinar Harian Online

Comments

Popular posts from this blog

Jom Raso menu Orang Gerik!..